Navigation::

Φωτοβολταϊκά και Εξοικονόμηση

Η Ionianeco μέσω του αρμόδιου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Κωνσταντίνου Πρέντζα, ολοκλήρωσε με  απόλυτη επιτυχία τη δεύτερη φάση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες της Κεφαλλονιάς μέσω του ειδικού προγράμματος του ΥΠΕΚΑ « Φωτοβολταϊκά στις στέγες».

Δώδεκα φωτοβολταϊκές στέγες προστέθηκαν στις έξι  ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις μας, προσθέτοντας έτσι 109 KWp στα υπάρχοντα 42,5 KWp φτάνοντας συνολικά στα  151,5 KWp τα οποία αντιστοιχούν σε μείωση κατά 178 τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα από τους 18 συνολικά συμπολίτες μας.

Η δεύτερη αυτή φάση περιλάμβανε αιτήσεις που εγκρίθηκαν πριν από τον Αύγουστο του 2012 και οι επενδυτές είχαν κλειδώσει τιμή πώλησης στη ΔΕΗ 0,495 €/KWh. Σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες, έως και 50% ,τιμές του εξοπλισμού από τις αντίστοιχες του 2011, η επένδυση ξεπερνάει σε απόδοση το 30%!!

Όπως είχα υποσχεθεί θα αναλύσουμε τις προοπτικές της αγοράς όσον αφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τις τάσεις πανευρωπαϊκά, ποιους και γιατί συμφέρει η εν λόγω επένδυση.

Ξεκινώντας από το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα του 2013 , να αναφέρουμε πως για ένα σπίτι ή μια μικρή επιχείρηση( με τιμολόγιο Γ21 ή Γ22) το μέσο κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος μετά τις αναμενόμενες αυξήσεις και το άνοιγμα της αγοράς θα φτάσει περίπου τα 20 λεπτά η κιλοβατώρα . Αν σε αυτά προσθέσουμε το αυξημένο κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο , υπολογίζουμε 1.700 € τον τόνο πετρελαίου, το αυξημένο κόστος βενζίνης, σχεδόν 1,8 €/lt, συμπεραίνουμε ότι μια τετραμελής οικογένεια θα σπαταλά το λιγότερο 5.000 € ετησίως για τις ενεργειακές της ανάγκες και μια μικρή καλοκαιρινή επιχείρηση τουλάχιστον 10.000 €.

Εν συνεχεία λαμβάνουμε υπόψη όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, για την «δημοσιονομική προσαρμογή??» μέτρα που έχουν οδηγήσει στην οικονομική ασφυξία πάρα πολλούς συμπολίτες μας  και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Τέλος συνυπολογίζουμε τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και επιχείρησης σε ενέργεια και αποδεχόμαστε το γεγονός ότι ο ηλεκτρισμός και το πετρέλαιο ( βενζίνα, αέριο) είναι απαραίτητα συστατικά του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Από όλα τα παραπάνω, ευχερώς συνάγεται πως οπωσδήποτε πρέπει  1.να εξοικονομήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο ενέργεια σε κάθε μας δραστηριότητα, ώστε να προστατέψουμε την τσέπη μας ( και το περιβάλλον συνάμα) και 2.μετά να βρεθούν τα χρήματα που θα καλύψουν τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Αν λοιπόν με τις κατάλληλες ενέργειες και τους κατάλληλους συμβούλους μειώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, στο δύσκολο κομμάτι της εύρεσης χρημάτων ώστε να τις καλύψουμε 0ικονομικά έρχονται τα φωτοβολταϊκά να δώσουν «χείρα βοηθείας» με κάποιες όμως βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι :

Ø    Ίδια συμμετοχή στο απαιτούμενο κεφάλαιο τουλάχιστον 80%.

Ø    Αξιόπιστος εξοπλισμός (ευρωπαϊκός) μιας και το πρόγραμμα έχει ισχύ για 25 χρόνια!!

Ø    Εταιρεία  μελέτης-εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος με εμπειρία στο χώρο.

Αν πρόκειται η εγκατάσταση να γίνει από  επιχείρηση, το όφελος βρίσκεται

α) στο μειωμένο συνολικό κόστος, διότι το ΦΠΑ εκπίπτει από την επιχείρηση

β) στα έσοδα της επιχείρησης  τα οποία θα αυξηθούν περίπου 3.500 €/έτος  με μια επένδυση της τάξεως των 20.000 €

γ) στη βελτίωση του προφιλ της εταιρείας. Αν μάλιστα η επιχείρηση απευθύνεται στους τουρίστες αυξάνει έτσι την  ανταγωνιστικότητά της, εφόσον όλοι γνωρίζουμε πως στην Ευρώπη, η έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος από μια εταιρεία  θεωρείται αυτονόητη.

Αν η εγκατάσταση γίνει από ιδιώτη το όφελος είναι

α) κυρίως οικονομικό , με τις σημερινές τιμές υπολογίζεται σε 3.500€/έτος αλλά και β) περιβαλλοντικό ,όσον αφορά το αποτύπωμα CO2 του επενδυτή (όσοι εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά από την Ionianeco και έχουν συμπληρώσει  ένα έτος παραγωγής έχουν ήδη λάβει τον πίνακα CO2 footprint για να έχουν γνώση του περιβαλλοντικού καλού που διαπράττουν) ενώ

γ) αν κάποιοι επέλεξαν σύστημα ηλεκτρικής θέρμανσης στο σπίτι τους (υπέρυθρη   θέρμανση) τότε τα φωτοβολταϊκά τους καλύπτουν και τα έξοδα ηλεκτρισμού και τα έξοδα θέρμανσης (και όταν με το καλό αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για ενέργεια θα πληρώνουν ΜΗΔΕΝ !!!!!).

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η επένδυση σε φωτοβολταϊκά στέγης είναι και σήμερα με τα νέα οικονομικά δεδομένα μια καλή επένδυση ( και αφορολόγητη), είναι μια επένδυση που μπορεί να σου εξασφαλίσει για 25 χρόνια εισόδημα μηνιαίο όσο είναι το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, είναι μια πολύ καλύτερη επένδυση από το να αγοράσεις με τα ίδια λεφτά μια γκαρσονιέρα και να τη νοικιάζεις ( και να περιμένεις από τον νοικάρη να πληρώσει), είναι καλύτερη επένδυση από το να ανοίξεις μια μικρή επιχείρηση και να προσπαθήσεις να βγάλεις κέρδος από αυτή πληρώνοντας από τον τζίρο σου το 60-70% στο κράτος, είναι πιο επικερδές σε βάθος χρόνου από το να βάλεις τα λεφτά σου σε ένα τραπεζικό λογαριασμό, είναι πιο ασφαλής επένδυση από ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου!!!

Με λίγα λόγια είναι μία επένδυση που αξίζει να γίνει με δικά μας χρήματα και όχι με δάνειο, με χρήματα που έχουμε εξοικονομήσει όλα αυτά τα χρόνια και που ότι και να γίνει, όπως πολύ σωστά μου είπε φίλος επιχειρηματίας που έβαλε στη στέγη του φωτοβολταϊκά, ακόμα και η τιμή πώλησης να εξισωθεί με την τιμή αγοράς του ρεύματος,   ο επενδυτής θα έχει μειώσει για 25 χρόνια το κόστος του για ηλεκτρική ενέργεια.

Πανευρωπαϊκά βλέπουμε να σταθεροποιούνται οι τιμές του feed in tariff  για τα οικιακά συστήματα κοντά στα 20-30 λεπτά /KWh, να πετσοκόβονται όπως εδώ τα μεγάλα έργα, και με λίγα λόγια να  δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία για τα  φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη με ένα μικρό και καλό κέρδος για τον οικιακό επενδυτή. Αποτυπώνεται η συγκυρία αυτή στο γεγονός ότι Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και άλλες χώρες με μικρή ηλιοφάνεια γεμίζουν τις στέγες τους φωτοβολταϊκά, που για να τα λέμε όλα, βοηθά σε αυτό το σταθερό οικονομικό κλίμα.

Εν κατακλείδι, δύο ευχές 1. στα Ελληνικά σχολεία να μπουν φωτοβολταϊκά συστήματα για κάλυψη των εξόδων τους και την εκπαίδευση των παιδιών μας στις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής ( σε δέκα χρόνια όσοι δεν ξέρουν από ΑΠΕ στην Ευρώπη θα αντιμετωπίζονται όπως σήμερα αυτοί που δεν γροικούν από υπολογιστές!!!) με ταυτόχρονη διδασκαλία συστημάτων ΑΠΕ από το δημοτικό, 2. να δοθούν από το Ελληνικό κράτος τα κίνητρα για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα αρχικά σε αγρότες και εν συνεχεία σε  εφαρμογές δημοτικού φωτισμού.

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

texnikos-asfaleias-kefalonia