Navigation::

Πλεονεκτήματα Οικιακών Φωτοβολταϊκών

Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα   είναι  συνεχείς, η αντίδραση των εμπλεκομένων φορέων βρίσκει τοίχο και οι εξελίξεις αυτές συνδέονται άμεσα με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, ένα κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας, αρνητικών εκπλήξεων και συνεχόμενων μέτρων σε βάρος της μεσαίας Ελληνικής τάξης ( μάλλον προσπαθούν να την εξαφανίσουν!!).

Οι κινήσεις του ΥΠΕΚΑ θεωρώ πως είναι καλά μελετημένες, όσο και αν φαντάζουν αλλοπρόσαλλες, και αντιπροσωπεύουν τον κοινωνικοπολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και όσων εξυπηρετεί     ( κρυφά και φανερά)

Για να καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης πως ενεργούν και αποφασίζουν στο ΥΠΕΚΑ και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν με τους νόμους και τις Υπουργικές αποφάσεις που προτείνουν, ας δούμε τα πλεονεκτήματα των οικιακών φωτοβολταικων συστημάτων (τα οποία υπέστησαν βαρύ πλήγμα) ενεργειακά, κοινωνικά  και οικονομικά (τουλάχιστον με τα όσα ίσχυαν έως τον Αύγουστο του 2012), δηλαδή πριν αποφασίσουν στο ΥΠΕΚΑ ετσιθελικά  να καταστήσουν την επένδυση του Μέσου Έλληνα  σχεδόν ασύμφορη οικονομικά.

1.     Παραγωγή ενέργειας εντός του αστικού ιστού και ελαχιστοποίηση των απωλειών δικτύου. Το ρεύμα καταναλώνεται εκεί όπου παράγεται.

2. Η παραγωγή ρεύματος των φωτοβολταικων είναι ανάλογη της ημερήσιας και εποχικής ζήτησης με αποτέλεσμα να μειώνεται  η τιμή κόστους  του ρεύματος από τη λειτουργία των φωτοβολταικων. Υπολογίζεται ότι τα σε λειτουργία φωτοβολταικα εξοικονόμησαν για το 2011 τετρακόσια εκατομμύρια € !!!!

3.     Από το 2013 θα υπάρχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ΔΕΗ από το εμπόριο ρύπων διοξειδίου του άνθρακα λόγω των φωτοβολταικων ( στην Αμερική σε αντίστοιχο πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταικων ο παραγωγός πιστώνεται credits για την ενέργεια που παράγει, εκτός των χρημάτων που εισπράττει).

4.     Εκτεταμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εντός του αστικού ιστού μειώνει στο ελαχιστο τις πιθανότητες black-out στη μέγιστη ζήτηση (συνήθως καλοκαίρι με καύσωνα).

5.     Εκμετάλλευση στο σπίτι χώρου που δεν χρησιμοποιείται (στέγη , ταράτσα).

6.     Εγκατάσταση φωτοβολταικων στα σχολεία της χώρας , με τιμή πώλησης της παραγομένης KWh στα 0,50 €/KWh δημιουργεί για το σχολείο έσοδα  ετησίως περίπου 7.000 - 8.000 € συμβάλλοντας στην κάλυψη των βασικών εξόδων ενός σχολείου ετησίως. Ούτε αυτό οι αθεόφοβοι του ΥΠΕΚΑ αφήνουν να συμβεί .

7.     Τα οικιακά φωτοβολταικα είναι μια επένδυση στο κόστος της οποίας ο Μέσος Έλληνας μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και με τραπεζικό δανεισμό.

8.     Τα οικιακά φωτοβολταικα εξασφαλίζουν εισόδημα από 300 - 600 € μηνιαίως στον παραγωγό ρεύματος, σε μια χωρά που έχει τον Ήλιο σήμα κατατεθέν, για μια 25ετια και αφορολόγητα. Στις πολύ δύσκολες ημέρες που ζούμε είναι πολύ μεγάλη η οικονομική βοήθεια αυτή. Θα μπορούσα εγώ σαν πατέρας τοποθετώντας ένα σύστημα 10 KW στη στέγη του σπιτιού μας  να σπουδάσω ΔΩΡΕΑΝ τα παιδιά μου σε 10 χρονιά  (σήμερα είναι 6 και 8 ετών) αφού τα 25.000 € που θα επενδύσω σήμερα σε 10 χρόνια θα είναι τουλάχιστον 70.000!!!!! Επίσης στα οικιακά φωτοβολταικα, πληρώνει ο πολίτης και εισπράττει το κράτος  ΦΠΑ στον εξοπλισμό,  εν αντίθεση με μεγάλα φωτοβολταικα έργα και τα Αιολικά Πάρκα

9.     Τα έσοδα από τα οικιακά φωτοβολταικα τα προσπορίζονται τα μέλη των τοπικών κοινωνιών. Αν π.χ. στην Κεφαλονια τα έσοδα από οικιακά φωτοβολταικα είναι 1.000.000 € ετησίως τα χρήματα αυτά θα μείνουν στην τοπική κοινωνία. Αντιθέτως από τα έσοδα  ενός αιολικού  πάρκου, της π.χ. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ , ίσως στην τοπική κοινωνία περιέλθουν κάποια χρήματα από τους εργαζομένους στο πάρκο, πολύ λίγα βεβαίως σε σχέση με τα χρήματα που κερδίζει η εταιρεία.

10.  Η κατασκευή οικιακών φωτοβολταικων συστημάτων κινεί την τοπική αγορά εργασίας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατασκευή έργων ΑΠΕ,  ενώ πανελληνίως πάνω από 25.000 άτομα ( Μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, κ.α.)  απασχολούνται σε αυτήν.

11.  Εξοικείωση των πολιτών και ιδίως των Νέων με τις ΑΠΕ . Με την εκπαίδευση των νέων, σε βάθος χρόνου, η χώρα  μας μπορεί να γίνει πρωτοπόρα σε συστήματα εφαρμογών ΑΠΕ και να μην είναι σαν σήμερα ουραγός !!!

12.   Τέλος για να αντιληφθούμε το κοινωνικό όφελος των οικιακών φωτοβολταικων, έναντι των άλλων τεχνολογιών και εφαρμογών ΑΠΕ, αρκεί να πούμε ότι  αν τοποθετηθούν σε 200.000 στέγες στην Ελλάδα φωτοβολταικα με μέσο όρο  εγκατεστημένης ισχύος  τα 7 KWp τα έσοδα για 200.000 οικογένειες θα ανέλθουν σε 1 δισεκατομμύριο € ετησίως!!! Τα χρήματα  αυτά θα εισπράξουν περίπου τα εγκατεστημένα Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα για το 2012!!!! Τα οποία Αιολικά Πάρκα κατά 70% εκμεταλλεύονται 5 εταιρείες!!!!!!! Και εδώ να επισημάνουμε ότι αν στα 45 σχολικά κτήρια του νησιού έμπαιναν 10KW φωτοβολταικα με τιμή πώλησης του ρεύματος τα 50 λεπτά/KWh τα έσοδα για τα σχολεία μας θα ήταν τουλάχιστον 340.000 €. Αλλά ξέχασα λεφτά δεν υπάρχουν για τα παιδιά μας να μορφωθούν χωρίς προβλήματα. Όσο για τα 15.500.000 που εισπράττουν τα Αιολικά στην Κεφαλονια, αυτοί βρε κουτά είναι ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, μην μπερδεύετε τη Λοζάνη με την Κοζάνη!!!!!

Σε τοπικό επίπεδο, εκπρόσωποι της παρούσας κυβέρνησης όπως οι Βαγγέλης Λουκέρης,  Σταύρος Τραυλός, τους οποίους γνωρίζω σέβομαι και εκτιμώ ως άτομα, οφείλουν πιστεύω, να πάρουν θέση και να ορθώσουν ανάστημα σε όσα προσπαθούν να μας επιβάλλουν . Δε λέω να γίνουν Φαήλος Κρανιδιώτης δε λέω και να μη γίνουν!!! Γιατί αγαπητοί όταν με τις ευχές της ΡΑΕ έρχονται οι Κινέζοι της Hanergy να επενδύσουν σε φωτοβολταικα ισχύος 1.000MW ( δικά τους τα πανελ) τουλάχιστον πολλοί από εμάς ξερόυν ποιος βλάκας θα πληρώνει την επένδυση τους για χρόνια.

Όσο παραμένουμε κοιμισμένοι μπροστά στις τηλεοράσεις μας ( αυτό ακριβώς επιδιώκουν) και δεν διεκδικούμε τη ζωή μας , είμαστε άξιοι της μοίρας που φτιάχνουν για τα παιδιά μας.

Κωνσταντίνος Πρεντζας

texnikos-asfaleias-kefalonia