Navigation:: Αρχική arrow Φωτοβολταϊκά arrow Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοοτροπία για τις ΑΠΕ

Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοοτροπία για τις ΑΠΕ

Τι το θέλω και γω να μαθαίνω για τη νομοθεσία στο εξωτερικό, όσο αφορά τις ΑΠΕ, και το πώς ένα κράτος Ευρωπαϊκό νομοθετεί με βάση πρώτα το κοινωνικό συμφέρον και έπειτα το ατομικό ?

Θα μου πείτε, δεν γνωρίζουμε όλοι σε ποια χώρα ζούμε ? Θα πέσει δηλαδή κάποιος από τα σύννεφα όταν μάθει ότι ο αρμόδιος γραμματέας του Υπουργείου ή ο υπεύθυνος για την αγροτική  ανάπτυξη της τάδε περιφέρειας δεν έχει μεν τα απαραίτητα προσόντα , αλλά είναι ξαδέλφος του κολλητού του Υπουργού, ή κομματόσκυλο αφοσιωμένο, ή ένας ευλύγιστος οσφυοκάμπτης ( με ελαστική συνείδηση και ηθική), θα εκπλαγεί όταν διαπιστώσει ότι ο αξιοσέβαστος καθηγητής Πανεπιστημίου έχει βάλει στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που διδάσκει όλους του 1ου και 2ου βαθμού συγγενείς του και έτσι το παιδί του που είχε όλα τα προσόντα για τη θέση αναγκάστηκε να φύγει για το εξωτερικό ( όπου παρεμπίπτοντος διαπρέπει), θα αναρωτηθεί κανείς πως πλούτισαν ξαφνικά τα τελευταία  χρόνια αυτοί που ανέλαβαν τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος ? Μάλλον όχι.

Ας συγκρίνει λοιπόν ο καθένας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( μείωση τιμών σε εγγυημένα συμβόλαια που έρχεται οσονούπω, τεράστια καθυστέρηση στις πληρωμές με αποτέλεσμα επενδυτές να κινδυνεύουν με φυλάκιση ( για όσους δεν ξέρουν είναι η νέα μόδα με τη φυλάκιση για χρέη στο δημόσιο από ΦΠΑ κ.α.), αλλαγή απροειδοποίητα σε χρόνους υλοποίησης, επιβολή φόρου στον τζίρο γιατί έτσι γουστάρουν, λανθασμένη εκτίμηση από το Υπουργείο για το κόστος των ΑΠΕ   που βέβαια δεν την πληρώνουν οι ¨υπεύθυνοι¨ αλλά οι επενδυτές, λανθασμένη πολιτική ανάπτυξης για τις ΑΠΕ αφού ξεκίνησαν από τις μεγάλες επενδύσεις ώστε να εξυπηρετηθούν οι ¨φίλοι¨ προχώρησαν στις μικρές και οικιακές εφαρμογές και βέβαια για αυτόνομα συστήματα τίποτα, νεκρική σιγή ,και είναι λογικό αυτό βέβαια αφού στην 1η παράγραφο διαβάσατε ποιοι είναι στα πόστα και γιατί, οπότε δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις).

Τι ισχύει πάνω - κάτω στην Αγγλία για τις οικιακές εφαρμογές:

Διαβάστε, και κλάψτε, τι κάνουν στα σοβαρά κράτη

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών  ισχύουν τα εξής για την τιμή πώλησης(FIT):

Ø               Αφορολόγητα τα έσοδα για 20 χρόνια ( αν μένεις στο σπίτι, φορολογητέα αν το νοικιάζεις) εγγυημένα από την κυβέρνηση και αυξανόμενα αναλόγως του πληθωρισμού

Ø               Οι παραγόμενες κιλοβατώρες τιμολογούνται διαφορετικά από την Ελλάδα ( όπου όλες οι κιλοβατώρες αποκλειστικά πωλούνται στο δίκτυο). Ο επενδυτής ωφελείται με τρεις τρόπους από την παραγωγή ενέργειας των φωτοβολταϊκών

1. Για όλες τις κιλοβατώρες που παράγονται η τιμή πώλησης (FIT)( η οποία αναδιαμορφώνεται πλέον κάθε τρίμηνο) έχει ως εξής:

a) Συστήματα έως  4 kWp FIT 15.44 p

b) Συστήματα          4-10 kWp FIT 13.99 p

c) Συστήματα          4-10 kWp FIT 13.03 p

d) Αυτόνομα συστήματα FIT 7,10 p

2.        Η παραγομένη ενέργεια, με τις κατάλληλες ηλεκτρικές διατάξεις χρησιμοποιείται στο σπίτι, και όση ενέργεια περισσεύει , ( η λεγόμενη εξαγομένη) πωλείται στην εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ( την αντίστοιχη ΔΕΗ) προς 4.50 p η κιλοβατώρα. Εδώ να σημειώσω πως στην Αγγλία θέρμανση, μαγείρεμα και Ζεστό Νερό Χρήσης στα περισσότερα σπίτια είναι με αέριο οπότε η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν τα σπίτια είναι μικρή σε σχέση με ένα Ελληνικό νοικοκυριό.

3.         Ο καταναλωτής ωφελείται τα χρήματα που θα πλήρωνε στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας αν δεν χρησιμοποιούσε την ενέργεια των φωτοβολταϊκών για δική του χρήση.

Για να μπορέσει ο καθένας να πάρει άδεια εγκατάστασης έχει πολύ πιο απλές από ότι εδώ διαδικασίες ( μη γελάτε βρε!!), και πολύ πιο σοβαρά περιβαλλοντικά κριτήρια από τα ΜΗΔΕΝ ( εντάξει μην υπερβάλλω εδώ ζητάνε να υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας) στη χώρα μας, και είναι το εξής ένα και φτάνει , η κατοικία να είναι ενεργειακά αποδοτική (ενεργειακό  πιστοποιητικό από D και πάνω).

Εξάλλου λόγω του ισχύοντος νόμου για την FIT συμφέρει τον πολίτη να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του και τις οικοσκευές του διότι η εξαγόμενη ενέργεια θα είναι περισσότερη και άρα θα εισπράττει περισσότερα .

Είδατε πόσο απλό είναι για το κράτος να δώσει κίνητρα που ωφελούν κυρίως το περιβάλλον, άρα έχουμε κοινωνική ωφέλεια, και εν συνεχεία να επιδοτήσει οικονομικά τον πολίτη όχι όμως σε βάρος του συνόλου.

Έχει και άλλες παραμέτρους το σύστημα όμως, δε σταματά σε όσα είπαμε.

Ø               Η αναδιαμόρφωση της τιμής πώλησης έχει σχέση με το πόσα συστήματα έχουν εγκατασταθεί και ανακοινώνεται ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ.

Ø               Οι εγκαταστάτες είναι πιστοποιημένοι και με το  πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού,  και εγκαθίστανται μόνο εγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάνελς ( τα οποία δεν μπορεί να είναι χρησιμοποιημένα)

Ø               Ίδια πολιτική φιλοσοφία ισχύει και για άλλες μορφές ΑΠΕ όπως, αιολικά, υδροηλεκτρικά κ.α. Βέβαια στο bananistan συγγνώμη στην Ελλάδα, άμα κάποιος βγάλει άκρη με τη ΔΕΗ, την πολεοδομία και την Περιφέρεια ( ξέρω τι λέω) για το τι ισχύει για τις μικρές ανεμογεννήτριες έως 50 kWp να το πει και σε μένα να καταθέσω φάκελο ( αν και μάλλον για φάσκελο το βλέπω).

Ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι δικοί μας υπεύθυνοι είναι τόσο πιο μικρόνοες από τους αντίστοιχους Εγγλέζους όσο και αν ισχύει η 1η παράγραφος. Το να είσαι λαμόγιο δε σημαίνει ότι είσαι βλάκας , τουναντίον. Προφανώς δεν ενδιαφέρονται. Αν κρίνω δε από το γεγονός ότι υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής διετέλεσε με μεγάλη επιτυχία ( για ποιους άραγε? ) ο Γ. Παπακωνσταντίνου , η παντελώς άχρωμη - άοσμη - άγευστη  Τίνα ( πάω στο ίδιο γυμναστήριο με το Γιώργο ) Μπιρμπίλη , τότε .....τα πιάσαμε τα λεφτά μας.

Σε αυτή τη χώρα και με αυτούς τους ανθρώπους, καλούμαστε να παίξουμε στο παιχνίδι που ονομάζεται  Ζωή επί της Γης, και αν κάτι μπορούμε να αλλάξουμε από όσα μας πληγώνουν αυτό είναι ο εαυτός μας και οι γύρω μας

αφού το κάθε κομματόσκυλο και το κάθε λαμόγιο εξασφάλισε την ψήφο σου αγαπητέ συμπολίτη επειδή σου έταξε και συ συναίνεσες, γιατί διόρισε το παιδί σου ή κανόνισε καλή μετάθεση στο γιόκα σου στο στρατό ή πήρες τη σύνταξη τυφλού ενώ έβλεπες τα πάντα όλα ή κανόνισε να πάρεις την επιδότηση ( 2 εσύ 100 αυτός) ή κανόνισε την προαγωγή σου ( όχι όμως χωρίς αντάλλαγμα) ή σου έσβησε εκείνο το πρόστιμο στην εφορία ( δημοτική αστυνομία, τροχαία, πολεοδομία ή βάλε όποια άλλη υπηρεσία θες )

και τώρα η γενιά των καλοπερασάκηδων ( μέσα και γω) βγαίνει να διαμαρτυρηθεί στις πλατείες χωρίς να ξέρει ακριβώς γιατί αλλά γιατί το έκαναν οι Ισπανοί, οι Έλληνες συνταξιούχοι που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν έχουν την όρεξη να μιλήσουν ( ξέρουν ότι φταίνε κιόλας) και σου λένε ¨τώρα πια γεράσαμε τι να κάνουμε δεν είμαστε για επαναστάσεις¨( κάτι που ίσως όλοι μας θα σκεφτόμαστε όταν και αν φτάσουμε στη σύνταξη), τα παιδιά είναι παιδιά και σε 10 χρόνια να δούμε τι θα μας σέρνουν, μένουν ένα ποσοστό Ελλήνων που είναι οι βολεμένοι από την κατάσταση και δε μιλάνε, τα λαμόγια που δεν είναι διατεθειμένα να χάσουν την κουτάλα με το μέλι, τα πολιτικά κόμματα και οι οργανωμένοι που ζουν στον κόσμο τους και περιμένουν τη σειρά τους να έρθουν στα πράγματα, η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά που είναι τα καλύτερα δεκανίκια ( ηθελημένα ή μη ) του συστήματος, αυτοί που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και στην αλλαγή των πραγμάτων, και  ένα ποσοστό, όχι μεγάλο, που έχει όνειρα - ιδανικά και αξίες στα πιστεύω του και που ίσως το προσπαθήσει,  ίσως όχι.

Ακόμα πιστεύεις  ότι αυτή η χώρα μπορεί να σωθεί????.........

Ακόμα πιστεύεις ότι μεταξύ της  Ελλάδας του Ηράκλειτου   «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ´αυτό μένειν» και της Ελλάδας του Αλέφαντου  « Τα πάντα όλα» υπάρχει σχέση ??.....

Αν ναι, τότε μάλλον είσαι Έλληνας, αλλά πρέπει να είσαι και πολύ Ηρακλής για να ακολουθήσεις το δύσκολο δρόμο της Αρετής. Και ένας, σήμερα δε φτάνει!!!

Χαίρετε

texnikos-asfaleias-kefalonia