Navigation:: Αρχική arrow Φωτοβολταϊκά arrow Όσα πληρώνουμε για Α.Π.Ε.

Όσα πληρώνουμε για Α.Π.Ε.

Οι φίλοι αναγνώστες του Kefaloniapress, και προσφάτως οι ακροατές του Ionian Galaxy 90,8 κάθε Κυριακή 11-1 το μεσημέρι, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να μαθαίνουν έγκαιρα μα κυρίως με έγκυρες προβλέψεις της εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας κυρίως όσον αφορά τις ΑΠΕ ( Αιολικά και Φωτοβολταϊκά).

Πριν περάσουν λίγες μέρες επιβεβαιωθήκαν οι προβλέψεις μας ότι πάλι ο απλός μαλθακός πολίτης θα κληθεί να πληρώσει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ που φτάνει τα 200 εκατομμύρια Ευρώ για να πληρωθούν οι Ανώνυμες εταιρείες με τους Ανώνυμους μετόχους που έφτιαξαν τα Αιολικά Πάρκα ( 5 έχουμε στην Κεφαλονιά) , τα Φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 500KWp ( τέτοια δεν θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε), και τις λοιπές επενδύσεις σε παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, που κοστίζουν στο όνομα της Πράσινης Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1. δισεκατομμύριο € το χρόνο σε όλους μας. Βεβαίως το ενεργειακό πάρτυ στο τέλος του 2020 αναμένεται να μας κοστίζει ετησίως από 11 έως 22 δισεκατομμύρια, αλλά ποιος νοιάζεται αφού ναι μεν ΛΕΦΤΑ δεν υπάρχουν αλλά υπάρχουν εκατομμύρια ΚΟΡΟΪΔΑ να πλερώνουν το λογαριασμό.

Αυξάνεται πάλι λοιπόν το τέλος ΑΠΕ από 1,93Ευρώ/1000KWh κατανάλωσης σε μόλις 5,99 3Ευρώ/1000KWh  και αν θυμηθούμε ότι ξεκίνησε σιγά σιγά από μόνο 0,3 Ευρώ/1000KWh, στο τέλος μπήκε όλο , δηλαδή μία αύξηση 2.000%, !!!!!!!!!!

Και μην απορείτε καθόλου που οικιακοί καταναλωτές , αγρότες και μικρές επιχειρήσεις θα δώσουν κατά μέσο όρο 20 Ευρώ ετησίως επιπλέον στους διαφόρους Ομίλους παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ, στον πλανήτη των πιθήκων έτσι γίνεται πάντα.

Σαν απλό παράδειγμα θα αναφέρω ότι στο περίπου ( αναμένω την επίσημη απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα ακριβή ποσά) τα χρήματα που κερδίζει ένα Αιολικό Πάρκο των 10,2 MWp ,όπως αυτό που είναι εγκατεστημένο απέναντι από το Αργοστόλι , είναι περίπου 2.100.000 Ευρώ ετησίως (σύμφωνα με Πανεπιστημιακές μελέτες  ), το έργο  ( σύμφωνα με στοιχεία στο διαδίκτυο ) κόστισε 13.000.000 Ευρώ  μείον τα 5.200.000 που έλαβε επιδότηση άρα κόστισε 7.800.000 Ευρώ και προφανώς με τα έσοδα που έχει θα κάνει απόσβεση σε 5 το πολύ χρόνια. Τα χρήματα που αποδίδει στο Δήμο Κεφαλονιάς είναι σχεδόν 56.700 Ευρώ, με λίγα λόγια είμαστε και υπόχρεοι. Το έργο γλιτώνει το περιβάλλον από σχεδόν 20.000 τόνους CO2  και από το 2013 αναμένεται οι τόνοι αυτοί να αποφέρουν έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο της τάξεως των 600.000 Ευρώ.

Θεωρώ ότι σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί τα Αιολικά Πάρκα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αφού το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν 90 Ευρώ/MWh ( σοβαρό όμως παραμένει το ζήτημα των απωλειών δικτύου και πόσο αυτές ανεβάζουν την τιμή της παραγομένης KWh).

Θα πρότεινα στους υπευθύνους όταν κλείσει η 5ετία λειτουργίας του Αιολικού πάρκου να γίνετε επαναδιαπραγμάτευση της τιμής αγοράς του ρεύματος και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να παίρνει ένα ποσοστό 10-15% ο οικείος Δήμος.

Η Ρ.Α.Ε. εκτός από την αύξηση του ειδικού τέλους, αποφάσισε στο ταμείο για το Πράσινο Πάρτυ των Ανωνύμων Εταιρειών να βάλει και κάποια από τα έσοδα της ΕΡΤ ( ποιος τα πληρώνει ,ποιος τα πληρώνει βρε κουτά), να βάλει φόρο στο Λιγνίτη 2Ευρώ/MWh ( κοινώς θα μεγαλώσει το κόστος ρεύματος για τη ΔΕΗ άρα μέχρι τον Ιούνιο θα ξαναγίνει αύξηση στο ρεύμα) , πώληση αδιάθετων δικαιωμάτων CO2 ( σε ποια τιμή δε μας πληροφορεί) και θα κάνει αναπροσαρμογή στις εγγυημένες τιμές αγοράς από ΑΠΕ( χωρίς να διευκρινίζει από ποιους θα κόψει και πόσο). Πάντως αναφέρουν ότι δεν θα έχουν οι μειώσεις αναδρομική ισχύ.

Έχοντας  καταθέσει πολλές φορές μέσω του kefaloniapress την άποψή μου για τη λεγόμενη ¨Πράσινη Ανάπτυξη¨ στην Ελλάδα και για το ποιοι εξυπηρετούνται, δείτε κάποια επίσημα στοιχεία από το site του ΔΕΣΜΗΕ κάπως διαφορετικά βαλμένα από την αφεντιά μου, για να κρίνετε μόνοι σας ποια είναι η Ελληνική Πράσινη Ανάπτυξη. Τα στοιχεία αφορούν Αιολικά Πάρκα και μεγάλα Φωτοβολταϊκά ( πάνω από 1 MWp).

Την τελευταία τριετία 2009-2011 για τα Αιολικά Πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα, έως τον Οκτώβριο του 2011 έχουν εγκατασταθεί 1.244,54 MW, έχουμε πληρώσει περίπου 550 εκατομμύρια Ευρώ ! Για τις 6 εκατομμύρια MWh που παρήχθησαν. Για την κατασκευή των πάρκων αυτών ΔΕΝ πληρώθηκε ούτε μισό Ευρώ  ΦΠΑ και η πλειονότητα των κατασκευών έχει επιδοτηθεί με 40% ( χώρια τυχόν υπερτιμολογήσεις). Εάν για το 2012 η εγκατεστημένη ισχύς παραμείνει στα επίπεδα των 1.250MW το κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , το οποίο πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, θα ανέλθει περίπου στα  235 εκατομμύρια Ευρώ για να παραχθούν σχεδόν 2.670.000 MWh!!!! Άραγε πόσο κοστίζει αυτή η ενέργεια όταν παράγεται από ένα σύγχρονο λιγνιτικό εργοστάσιο και πόσους τόνους CO2 εκλύει στην ατμόσφαιρα αυτό το εργοστάσιο ?

Ομοίως τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα που ετέθησαν σε λειτουργία την τριετία 2009 - 2011 , εκτός από τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, παρήγαγαν 541.568 MWh και κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο περίπου 215 εκατομμύρια Ευρώ. Αν ο αριθμός τους δεν αυξηθεί το 2012, θα κοστίσουν τα σχεδόν 360MWp εγκατεστημένης ισχύος στον Έλληνα φορολογούμενο κάπου στα  193 εκατομμύρια Ευρώ

Τέλος για την τριετία 2009 - 2011 τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα Φωτοβολταϊκά συστήματα σε 5.353 στέγες ( έως τον Αύγουστο του 2011 ) έφτασαν σε ισχύ τα 46,65 MW. Όσοι εγκατέστησαν αυτά τα φωτοβολταϊκά συστήματα ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΦΠΑ από 19-23%, και είναι καθημερινοί άνθρωποι σαν όλους μας και θα ξοδέψουν τα επιπλέον χρήματα που κέρδισαν στην τοπική κοινωνία που ζουν και δραστηριοποιούνται. Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες αν φτάσουν έως το τέλος του έτους την εγκατεστημένη ισχύ των 50 MW θα συνεισφέρουν τουλάχιστον 67.500 MWh και θα τα πληρώσουμε όλοι μας  περίπου 37 εκατομμύρια Ευρώ.

Με λίγα λόγια το 50% των χρημάτων που θα πληρωθούν θα αντιστοιχεί στα Αιολικά, το 41,5% στα μεγάλα φωτοβολταϊκά και το 8,5% στα Φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Η αντίστοιχη ενέργεια που παράγεται θα είναι 82,5% από Αιολικά ( με αρκετα μεγάλες απώλειες δικτύου), 15,4% από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά ( με μεγάλες κατά περίπτωση απώλειες δικτύου) και 2,1% από τα φωτοβολταϊκά στις στέγες  (με ελάχιστες απώλειες δικτύου).

Συμπερασματικά η άποψή μου είναι πως:

Χρειαζόμαστε τα Αιολικά πάρκα, όμως με τιμολόγηση από το Κράτος αρκετά χαμηλότερη, και υποχρεωτική  συμμετοχή των οικείων ΟΤΑ ( χωρίς κεφάλαιο) μετά την 5ετία και σε ποσοστό 10-15%

Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς και αυτά που είναι μεταξύ των 100KWp και 1MWp εξυπηρετούν τους επενδυτές και τις κατασκευάστριες εταιρείες και η τιμή τους είναι πολύ υψηλή,

Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είναι η σωστή και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη των ΑΠΕ και τουλάχιστον στα Δημόσια κτήρια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις Εκκλησίες θα έπρεπε να μην υπάρχει ΦΠΑ ενώ για τους ιδιώτες 10% ΦΠΑ είναι υπεραρκετό.

Και κάτι τελευταίο.

Όταν διαβάζω στις εφημερίδες και ακούω στα ραδιόφωνα να πανηγυρίζουν για την έναρξη του μεγαλύτερου Αιολικού πάρκου ισχύος 170MWp κόστους 250 εκατομμυρίων Ευρώ σκέφτομαι πόσο μας κοροϊδεύουν λέγοντας μας τη μισή αλήθεια. Γιατί δε μας λένε ταυτόχρονα πόσα από τα 250 εκατομμύρια Ευρώ θα μείνουν στην Ελλάδα ? Γιατί δε μας λένε πόσο θα μου στοιχίσει η λειτουργία της μονάδας για 20 χρόνια ? Γιατί δε με πληροφορούν, εγώ ο Έλληνας πολίτης, άσε το περιβάλλον, τι θα κερδίσω? Γιατί η Ε.Ε. που αγαπά την Πράσινη Ανάπτυξη δεν τσοντάρει κανένα φράγκο στα λεφτά που πληρώνω εγώ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ στην κάθε εταιρεία ? Γιατί ο νόμος δίνει δικαίωμα στις παρακάτω εταιρείες με τους άγνωστους μετόχους ανά έργο, να έχουν τόσο πλούτο στην κατοχή τους ? Γιατί μόνο αυτοί είναι τόσο έξυπνοι να επενδύσουν τα λεφτά (τους??) σε μια επένδυση σίγουρη για 20 χρόνια και εγγυημένη από το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση ?? στον πίνακα φαίνεται η εταιρεία και τα εγκατεστημένα MW σε Αιολικά Πάρκα. Με κόκκινο τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα των εταιρειών σε εκατομμύρια Ευρώ ( όχι στραγάλια, Ευρώ)

  • EDF με 298,2 MW (18,4%) 56
  • Iberdrola Rokas με 246,9 MW (15,2%) Ροκκας 46
  • ΤΕΡΝΑ με 211,5 MW (13,05%) ( Περιστερης) 39
  • ENEL με 171,4 MW (10,6%) 32
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 127,05 MW (7,8%) Μπόμπολας 23

Γιατί μπαμπά που λέει και ο Γεράσιμος  ????

Πρέντζας Κωνσταντίνος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

texnikos-asfaleias-kefalonia