Navigation:: Αρχική arrow Φωτοβολταϊκά arrow Φόρος στα Φωτοβολταϊκά

Φόρος στα Φωτοβολταϊκά

Τελικά επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο όσον αφορά τους επενδυτές φωτοβολταικών   στους αγρούς και τα χωράφια.

Από 25 - 35 % οριζόντια επιβολή φόρου στο τζίρο, αναλόγως της χρονιάς σύνδεσης, για 2 + 1 χρόνια. Τουλάχιστον!! Βάλτε 5 χρόνια να ‘στε μέσα, λέω ‘γω.

Με απλά λόγια τους τσακίσανε.  Αν τελικά το ψηφίσουν οι βουλευτές της κυβέρνησης γιατί,  τη δόξα πολλοί θελήσανε το ξύλο ουδείς !!!!!!!!!!

Όσοι με διαβάζετε τακτικά γνωρίζετε ότι από τον περασμένο Φλεβάρη συνιστούσα σε όσους δεν έχουν τα χρήματα για να κάνουν την επένδυση 100 KWp σε φωτοβολταικα  και θα κατέφευγαν σε τραπεζικό δανεισμό, να μην το κάνουν, διότι η επένδυση απαιτούσε μεγάλη οικονομική ευχέρεια.  Με απλά λόγια να σου περισσεύουν 200.000 - 300.000 € και να μην έχεις άμεση ανάγκη τα χρήματα να πληρώνεις δόσεις τράπεζας ή ακόμα χειροτέρα να χρειάζεσαι τα έσοδα για να επιβιώσεις.

Η συγκεκριμένη επιβολή φόρου είναι προφανές ότι θα καταστήσει ασύμφορες τις επενδύσεις όσων προέβησαν σε τραπεζικό δανεισμό.

Ø     Ένας επενδυτής σήμερα,  ο οποίος διαθέτει την άδεια εγκατάστασης φωτοβολταικου παρκου, αφαιρώντας   1.την υποχρεωτική ασφάλιση του, 2.τα τοκοχρεολύσια, 3.το φόρο εισοδήματος, 4.την έκτακτη εισφορά 5.τα έξοδα συντήρησης, 6.την ιδία συμμετοχή και τα αρχικά κεφαλαία επένδυσης,  θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να επενδύσει.

Ναι, δεν θα επενδύσει, αλλά θα χάσει τα λεφτά που έδωσε για τα τέλη σύνδεσης, την εγγυητική και τα έξοδα φακέλου, τοπογραφικά κ.α. με λίγα λόγια από 30.000 έως 50.000 €. Στη θέση αυτή βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που τους έπεισαν να βάλουν φωτοβολταικα και οι οποίοι μάλλον δεν θα αστειευθούν ...Βέβαια ο «υπουργός» δεν ενδιαφέρεται για όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί απλά έτσι γουστάρει.

Ø     Τι γίνεται  όμως με αυτούς που έκαναν ήδη την επένδυση ?

Μαύρο φίδι που τους έφαγε!!!  Και όπως μου έλεγε γνωστός που επένδυσε στο χώρο     πολλά λεφτά, ¨αν το γνώριζα τι θα γίνει θα είχα βάλει τα λεφτά μου στο εξωτερικό, είτε σε τράπεζα είτε σε επενδύσεις, και δε θα είχα κάνει τόσο μεγάλο τζίρο στην Ελλάδα, τη χώρα μου¨!!! Τώρα όμως η χώρα μου με πουλά στους Κινέζους και τους Γερμανούς επενδυτές.

Τι γράφουμε τουλάχιστον ένα χρόνο για τα ενεργειακά ?

Πως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται ευνοούν τους Γερμανό Κινέζους  που ακόμα και με 35% έκτακτη εισφορά και 40%φόρο συμφέρει να επενδύσουν ( δικός τους άλλωστε θα είναι ο εξοπλισμός και άρα δικά τους εργοστάσια θα δουλέψουν και ταυτόχρονα έχουν το χρονικό περιθώριο να περιμένουν να πάρουν τα λεφτά μας ) ΦΠΑ δεν πληρώνουν, θα αγοράσουν όλες τις άδειες με τις υψηλές τιμές ( ήδη αγοράζουν συνεχώς), ο μαλ...κας ο Ελληνικός λαός θα τους πληρώνει μέσω του τέλους ΑΠΕ που τώρα το λένε ΕΤΜΕΑΡ, η ΡΑΕ και το υπουργείο το παίζουν ¨λύκοι¨ στους Έλληνες επενδυτές και   ¨ροζ γατούλες¨ στους Γερμανό Κινέζους .

Διαβάστε τι δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταικα ( δικές μου οι υπογραμμίσεις):

¨¨Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Λουμάκης θεωρεί εγκληματικό αλλά και ύποπτο το γεγονός ότι με τα μέτρα ενισχύονται οι ξένοι μεγάλοι επενδυτές και κυρίως οι Κινέζοι οι οποίοι έχουν «σαρώσει» τις άδειες και «έρχονται να τοποθετήσουν τα πανέλα τους, να εκμεταλλευτούν τον Ελληνικό ήλιο και να πάρουν τα χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές χωρίς να προσφέρουν καμία εγχώρια προστιθέμενη αξίᨨ

Όταν ψηφίζονταν οι νόμοι όμως,  ο Κος Λουμακης δεν είχε πει κάτι για τους ξένους επενδυτές , διότι δεν τον ενδιέφερε τι θα πληρώσει ο κάθε Έλληνας, μιας και οι φωτοβολταικοι πληρώνονταν κανονικά, και κατά τη γνωστή ρήση ¨Μητροπουλου¨,  που μάλλον εκφράζει σήμερα τους περισσοτέρους  Έλληνες, «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να γα......θουν».

Ύποπτο επίσης είναι το γεγονός, ότι παρά τα πολύ μεγάλα ποσά που δίνονται στην Αιολική παραγωγή  δεν ¨¨σκέφτηκαν¨¨?? να βάλουν φόρο στα Αιολικά πάρκα  και γιατί όχι λέω εγώ και στην συμπαραγωγή. Ποιοι ελέγχουν αυτή την παραγωγή ενέργειας ?? Δεν ξέρω , ας το ψάξετε μόνοι σας, δόξα το Θεό internet έχει ο καθένας πια.

Εδώ να πω ότι πράγματι είναι εξαιρετικά υψηλή η απόδοση που δίνουν τα φωτοβολταικά  πάρκα που έχουν κλείσει τιμές πώλησης μέχρι και 30λεπτα/KWh, αλλά αυτό απέχει από το να την πληρώνουν μόνο τα φωτοβολταικά και με το έτσι θέλω του κράτους να οδηγούνται συμπολίτες μας στην απόγνωση, αδίκως.

Και είναι κανόνας ότι άδικο συμβαίνει στο διπλανό σου να σου χτυπήσει και σένα την πόρτα ,ίσως με άλλη ενδυμασία !!!

Πάντως οι αντιδράσεις από φορείς όπως ο ΣΕΦ, η Greenpeace, από κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ( αν και οι πολιτικοί δεν πιάνονται) από ενώσεις όπως η ΕΑΣ Αγρινίου είναι οξύτατες και στις πλείστες των περιπτώσεων στρέφονται προσωπικά κατά του Υπουργού ΠΕ.ΚΑ , ο οποίος προέρχεται ( και εξυπηρετεί από τη θέση του θα συμπλήρωνα) από τον τομέα του Αερίου!!! Να δούμε τελικά τι θα γίνει στην ψηφοφορία.

Ο μόνος λόγος που γράφω με αφορμή τα ενεργειακά είναι για να καταδείξω ότι το   ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΕΝΑΡΙΟ παίζεται  σήμερα και στους υπόλοιπους τομείς . Ξεπουλάνε τη Χώρα μας στους ξένους επενδυτές ( Λιμάνια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ «λάθος αυτός επωλήθη νωρίς ») εξαφανίζουν μισθούς και συντάξεις,  ξεφτιλίζουν τα εργασιακά χωρίς να μας ρωτήσουν η έστω χωρίς να μας δώσουν την επιλογή να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Και βλέπεις να κατακρίνουν την κυβέρνηση πρωην κυβερνητικά στελέχη , του άλλου κόμματος, που όταν ήταν στην εξουσία, στην ενέργεια επί παραδείγματι ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ στην Εξοικονόμηση Ενέργειας  με στοχευμένες ενέργειες έτσι ώστε να ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες,  παρά φρόντισαν να νομοθετήσουν για τους κολλητούς που σήμερα είναι οι αυριανοί πωλητές ενέργειας!!! Και περιμένετε εσείς τώρα αυτοί οι άνθρωποι να μας σώσουν.

texnikos-asfaleias-kefalonia