Navigation:: Αρχική arrow Φωτοβολταϊκά arrow Στοιχεία ΦΒ από ΛΑΓΗΕ

Στοιχεία ΦΒ από ΛΑΓΗΕ

Τελικά μόνο ένας Μάγος θα σώσει τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών στα χωράφια και τους αγρούς, καθώς και τις ΑΠΕ γενικότερα, στην Ελλάδα!!

Το κείμενο αυτό, πρωτίστως, αναφέρεται σε όσους είδαν την επενδυτική ευκαιρία στα φωτοβολταϊκά στα χωράφια ( 100αρια και άνω) και επένδυσαν τις οικονομίες τους ( όσοι δανειστήκαν υπέρογκα ποσά είναι άξιοι της μοίρας τους, διότι βασικός κανόνας στη Ζωή είναι, να επενδύεις έως εκεί που μπορεις να αντέξεις την αποτυχία χωρίς δυσβάσταχτες συνέπειες).

Δευτερευόντως, έρχεται να υπενθυμίσει όσα εδώ και σχεδόν δυο χρόνια μέσω της εφημερίδας Κεφαλονιά υπογραφώ αποτρέποντας τους συμπολίτες μου να επενδύσουν στα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα ( τουλάχιστον αν δεν διαθέτουν μετρητά τα λεφτά της επένδυσης), παρόλο που η βασική δουλειά και αυτό που σπούδασα είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων !!  Όχι αγαπητοί, δεν είμαι τόσο ηλίθιος να στρέφομαι κατά των συμφερόντων μου ( το πόσο είναι άλλο θέμα). Αντιλαμβάνομαι όμως  ως Ηθική Υποχρέωση να ενημερώσω ως επαγγελματίας ( ούτε ως γκουρού όπως ο φίλος Σάββας Ζ.- ούτε ως επαΐων) σωστά και έγκυρα για πράγματα που ο επενδυτής δε γνωρίζει και που οι εταιρείες πώλησης από Αθήνα - Θεσσαλονίκη ή αλλού δεν θα τον ενημερώσουν αφού ενδιαφέρονται μόνο να πουλήσουν και να εισπράξουν άμεσα!

Τριτευόντως, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, διότι καταδεικνύει το πόσο ανεύθυνοι και ανίκανοι να διαχειριστούν μεγέθη και επενδύσεις προστασίας του περιβάλλοντος σύγχρονης τεχνολογίας  , που στο εξωτερικό δουλεύουν απρόσκοπτα σχεδόν 10 χρόνια, ( δε θέλω καν να σκέφτομαι πονηρά για κομπίνες κ.λ.π.) όλοι αυτοί που ψηφίζουμε τα τελευταία χρόνια, διότι αποδεικνύει ότι το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα και η απληστία του τον έκαναν να μη βλέπει ξεκάθαρα ότι σε μια καταρρέουσα οικονομία είναι πρακτικά αδύνατο να δοθούν τόσα πολλά λεφτά σε μια επένδυση όπως τα φωτοβολταϊκά όπου ο εξοπλισμός κατά 90% είναι εισαγόμενος ( ακόμα και  με τις παλιές τιμές στον εξοπλισμό μια επένδυση των 250.000 € απέδιδε χωρίς κανέναν κόπο 60.000€ τουλάχιστον ετησίως,  δηλαδή πολλαπλάσια των χρημάτων που κερδίζει ένας καθηγητής Πανεπιστημίου!!!), διότι επιδεικνύει την ισχύ του Κράτους έναντι των πολιτών και το πώς όλα όσα τους άφησε για χρόνια να μαζεύουν, τα μάζεψε το Κράτος πίσω ρίχνοντας το δόλωμα των υπερύψηλων αποδόσεων ( και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς το  χρηματιστήριο, ούτε τους ημιυπαίθριους που το Κράτος σε άφησε να κλείσεις). Και σήμερα λέω σε όσους  προτείνουν "πονηρές λύσεις" να επιμείνουν στη νομιμότητα, και δε θα χάσουν!!!!!

Τέλος συμβουλεύει αυτούς τους 5-10 τελευταίους επενδυτές, να μην αγχώνονται κιόλας να συνδέσουν τα έργα τους  στην καταληκτική ημερομηνία, στις 11 ή 13 Μάρτη,  για να «κλειδώσουν»( άραγε με τι κλειδί ??) την υψηλή τιμή πώλησης διότι όπως θα δείτε παρακάτω τα νούμερα όχι μόνο δε βγαίνουν, αλλά δίνουν στους έχοντες στη διάθεσή τους το ελαχιστο χρήμα ( ΥΠΕΚΑ)  να σουτάρουν πέναλτυ σε  κενό τέρμα!!!!!

Ανακοίνωσε λοιπόν ο ΛΑΓΗΕ την πρόβλεψη του για το ταμείο που πληρώνει τις ΑΠΕ, και μας πληροφόρησε ότι, από τα 400  εκατομμύρια έλλειμμα στο τέλος του 2012 που συνεπαγόταν καθυστερήσεις στις πληρωμές στα μεγάλα φωτοβολταϊκά 5-7 μήνες, στο τέλος του 2014 το έλλειμμα θα υπερτριπλασιαστει φτάνοντας τα 1,321 δισεκατομμύρια ( ουχί στραγάλια αλλά να το γράψω και  με αριθμούς 1.321.000.000 €υρω) και πάμε ολοταχώς για υστέρηση πληρωμών ένα χρόνο και βαλέ, και αν υπάρξουν λεφτά για πληρωμές, εκτός αν............εκτός αν ........ εκτός αν βρούμε τον φταίχτη και του κόψουμε την ταρίφα στη μέση , ίσως και λίγο παρακάτω........ ναι φίλοι μου το βρήκατε. Έρχεται μαχαίρι (ή χατζάρα ή χασαπομάχαιρο ή γιαταγάνι ) στα φωτοβολταϊκά επί των οικοπέδων διότι:

Ø    Με βάση τις προβλέψεις  στο τέλος του 2013 θα  δίνονται :

1.330.000.000 € για τα φωτοβολταϊκά στα χωράφια ήτοι  66,5%

350.000.000 € για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες    ήτοι  17,5%

320.000.000 € στα Αιολικά  ήτοι  16 %

Ø    Τα φωτοβολταϊκά επί των χωραφιών (από τα 20 KWp έως τα 10-20 MW) δεν έχουν καταβάλλει ΦΠΑ για τον εξοπλισμό και πραγματοποιούνται από εταιρείες,  αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Κράτος, αν δεν δεχτούν τον προτεινόμενο διακανονισμό, να νομοθετήσει για μόνιμη έκτακτη εισφορά και όχι μόνο στο 30% που είναι σήμερα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα για τους επενδυτές.

Ø    Με τις σημερινές τιμές εξοπλισμού και τις τιμές πώλησης του ρεύματος η απόδοση κεφαλαίου φτάνει το 40%!!!!! Κάτι που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο , πόσο μάλλον στην Ελλάδα που βρίσκεται όχι στο χείλος του γκρεμού αλλά όπως το κογιότ στα Looney tunes  στον αέρα και από κάτω το χάος!!!! Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος απόδοσης στις επενδύσεις είναι περίπου  στο 10% και κάπου εκεί θα πάει και σε μας.

Ø    Πάρα πολλές επενδύσεις στο χώρο, κυρίως το τελευταίο τετράμηνο, έγιναν από   εταιρείες ξένων συμφερόντων (είδαν φως και μπήκαν) που κυριολεκτικά σκούπισαν από την αγορά άδειες εκατοντάδων MW τις οποίες οι επενδυτές αδυνατούσαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας να υλοποιήσουν (αυτούς δεν τους λυπάμαι καθόλου μα καθόλου διότι εν γνώση τους ρισκάρισαν).

Ø    Αφού το έλλειμμα αυξάνεται σχεδόν 500 εκατομμύρια το χρόνο  και υφίσταται ήδη στα 400 εκατομμύρια για το 2012, απλά μαθηματικά της τρίτης δημοτικού δείχνουν πως κόβοντας 665 εκατομμύρια από τα ΦΒ στα χωράφια ( δηλαδή θα κοπούν στη μέση οι εγγυημένες τιμές και για να χρυσώσουν το χάπι θα διπλασιάσουν τα 20 χρόνια που αγοράζει το ρεύμα ο ΛΑΓΗΕ και τοιουτοτρόπως θα φτάσουμε σε απόδοση κεφαλαίου 10-12% ετησίως μέσο όρο), στο τέλος του 2014 χωρίς επιπλέον μέτρα θα μηδενιστεί το χρέος του ΛΑΓΗΕ.

Ø     Βέβαια δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα μιας και υπάρχει φορολογία 26 % στην επένδυση, υπάρχουν δάνεια τραπεζών που πρέπει να επιμηκυνθούν, υπάρχουν έργα που έγιναν με ακριβό εξοπλισμό, υπάρχουν έργα που επιδοτηθήκαν 40-50% από τον αναπτυξιακό ( βέβαια αυτά στην 5ετια έχουν αποσβέσει), αλλά ποιος έχει πίστη στους σχεδιάσαντες το σύστημα, ότι θα είναι δίκαιοι στη νομοθέτηση και την εφαρμογή των μέτρων ?? Αν και για να πούμε του στραβού το δίκιο, είναι πολύ πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί μέτρο που δεν θα αδικήσει κανέναν.

Ø    Αν, για όσους επένδυσαν , για όσους εμπλέκονται στην όλη διαδικασία της πώλησης και της εγκατάστασης, τα νέα μέτρα φαίνονται και ίσως είναι άδικα, να δούμε και την άλλη πλευρά του Ελληνικού πληθυσμού δηλαδή περίπου το 90% , που είναι άδικο να τους αυξάνεται συνέχεια ο λογαριασμός της ΔΕΗ για να πληρωθούν οι ΑΠΕ, που με ένα σύστημα δίκαιο και λογικό θα μπορέσουν Δήμοι, συνεταιρισμοί και ιδιώτες να επενδύσουν σε ΑΠΕ προσβλέποντας σε κέρδη 35 ετίας και όχι εφήμερα, που επιτέλους θα δουν το Ελληνικό Κράτος να νομοθετεί ευρωπαϊκά και όχι ραγιάδικα.

Θεωρώ ότι, για το 2013 η αναδιάρθρωση του δομημένου ατελέσφορου συστήματος (λίγο παλιόΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιόμαστε) δεν θα επηρεάσει τα οικιακά φωτοβολταϊκά, για λόγους που έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν ( κυρίως διότι πουθενά στην Ευρώπη δεν μπόρεσαν να αγγίξουν τις εγγυημένες τιμές), ίσως η μπάλα πάρει  τα Αιολικά και αυξήσει ακόμα λίγο το ΕΤΜΕΑΡ, άρα μας αυξήσει κι άλλο τη ΔΕΗ, αλλά αν δεν ακολουθηθεί το Αγγλικό μοντέλο όπου η τιμή επικαιροποιείται ανά τρίμηνο  και ανάλογα με τα εγκατεστημένα MW ΑΠΕ, τότε δεν υπάρχουν ελπίδες, όχι μόνο ανάκαμψης, αλλά και ζωής  για τις ΑΠΕ στη χώρα μας...

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

texnikos-asfaleias-kefalonia